De weg door de wijk

Terwijl spelers volop aan het repeteren zijn en bezoekers uitkijken naar de voorstellingen, komen de vrijwilligers bij elkaar voor hun schone taak in de coulissen. Met publieks- en locatiebegeleiders zitten we bij elkaar om de organisatie door te spreken. Ik zie jong en oud. Uit het rondje blijkt: mensen die al jaren in de wijk wonen tot mensen die er net zijn komen wonen.

Alle kaarten zijn uitverkocht. Dat betekent dat we veel bezoekers kunnen verwachten. In totaal zullen 800 mensen een route lopen. Kennen we onze eigen wijk? Hoe lopen de routes? Hoe ben je exact op tijd op de locatie? Wat doe je als iemand naar de wc moet? Of onwel wordt? Het belooft een hele happening te worden. We leven ons in op onze rol straks en krijgen tips voor een goede aanpak.

De publieksbegeleiders zijn druk bij de centrale ontvangst in het CITO gebouw en begeleiden het publiek van start tot borrel. Ze gaan alle voorstellingen zien. Ze zijn voor de sfeer, de groepen, de gestroomlijnde organisatie, het plezier van de bezoekers. Ze gaan kriskras door de wijk met hun gevolg. Ze gaan alle routes lopen. Deze week al om proef te draaien.
En wat doen de theaterdirecteuren? Zij geven een gastvrij onthaal. De spelers mogen bij hen hun voorstelling geven. De bezoekers mogen ervan genieten. Zij begeleiden spelers en bezoekers op locatie: in hun eigen huis.

De voorbereidingsvond vliegt om. Er wordt veel gelachen. Jeanet geeft tal van tips. De 35 vrijwilligers gaan met een opdracht en goed gevoel naar huis. “Fijn dat het zo goed voorbereid is”. “Je kunt wel merken dat ze veel ervaring hebben”. “En wat leuk dat er na afloop telkens een borrel is en aan het eind met alle deelnemers gegeten gaat worden”. Deze uitspraken tekende ik bij vertrek op. Iedereen verheugt zich op het “echie” volgende week. Er wacht ons een warme ontvangst op al die prachtige locaties in onze wijk!