Kwartier maken

Met een perskaart op de borst sluit ik me vrijdagavond 26 april aan bij de Kwartier route. ‘Voor welke krant werk je?’ Ik teken om bijzondere situaties te verbeelden. De decors van toneel, muziek en dans zijn de laatste decennia veranderd door voorstellingen buiten het theater. Niemand verbaast zich over een catwalk in de melkfabriek van Coberco, een dans op laarzen door de zompige uiterwaarden of een toneelspel van gedetineerden in de Koepel. Wat heeft de Burgemeesterswijk te bieden?
Landhuizen uit de negentiende eeuw hebben een zee van ruimte. Vanouds is deze wijk geliefd voor praktijk aan huis, kantoor of werkplaats. Bij de tandarts aan het Burgemeestersplein schuiven we aan in de wachtkamer. Na stevig gekrijs brengt een beest in vermomming vuurrode handdoeken binnen. De ketchup druipt er van af. Er valt er een patiënt flauw voor de balie, tussen het publiek. Angst en beving maken plaats voor ontwapenende blikken en een stevig applaus.
De wijk staat bekend om zijn imposante villa’s en tuinen. Bij Sweerts de Landastraat 44 opent de werkster de deur met een vreemd accent. Na een opmerkelijk ‘Voeten vegen’ in twee talen, stuurt ze ons door naar de tuin. Op het balkon vertelt een kiftend stel over verliefdheid en de scheiding van tafel en bed. De werkster verbergt achter haar schortje een groot hart en zingt het tweetal toe in haar moedertaal. Intussen gaat de zon onder en wordt het balkon aangelicht.
Spektakel, het publiek mag het kerkvolk bekijken! In de Diaconessenkerk zijn de rollen omgedraaid: het koor zit op de stoelen en wij nemen de plaats van de voorganger in. Dat levert een bijzonder perspectief vanaf de voorkant van de kerk. Tijdens de voorstelling verplaatsen de zangers zich al zingend naar hogere sferen, om te eindigen op de plaats waar het kerkkoor hoort, achterin de kerk, boven de ingang. Vooral de weg van de vloer naar het koor staat symbool voor dit succesvolle project van de Burgemeesterswijk.
Situatie S de Landastr 44 jm 26 april 2013