Meedoen: een bijzondere ervaring

marti2Marti Arts woont op de Van Eckstraat en deed begin dit jaar mee aan WestWaarts, een project van De Plaats in Heijenoord en Lombok. Het koor waarin ze zingt, trad op in het trappenhuis het voormalige Elizabeth Gasthuis. “Dat is een plek waar bijna iedereen wel herinneringen aan heeft. Sommigen zijn er geboren, anderen hebben er in het ziekenhuis gelegen of zijn er op ziekenbezoek geweest.” Het samenwerken aan de productie was een bijzondere ervaring. “Normaal gesproken zing je alleen met elkaar, maar nu moesten er ook kostuums komen. We wilden van die ouderwetse ziekenhuiskleding, maar omdat die tegenwoordig van papier is, moesten we alles zelf naaien. Onze huiskamer werd een dag lang naaiatelier. Wij leerden elkaar daardoor op een hele andere manier kennen en er ontstond een mooie band. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat een van de koorleden coupeuse was geweest, daar was ik anders nooit achtergekomen.”

Ook bij WestWaarts werd er in vier repetities toegewerkt naar de voorstelling. “Je hebt een generale repetitie, maar dan heb je nog geen idee wat het betekent om echt voor publiek te spelen. Heel spannend! Wij stonden klaar op de trappen als het publiek binnen kwam. Dan zit je dus al in je rol. En dan moet je je wel bedenken dat je niet bekenden gedag gaat zeggen die binnenkomen. Omdat je meer keren achter elkaar speelt, leer je ook elke keer iets bij. Soms veranderen er dingen. Maar je moet ook uitkijken dat je niet op de automatische piloot gaat spelen.” Elke avond was er na afloop van de voorstellingen een borrel voor alle deelnemers. “Daar werden de ervaringen van de avond uitgewisseld, maar het was ook een moment om het hebben over het leven en een moment voor kwinkslagen.”

Marti denkt met plezier terug aan WestWaarts. Helaas kan ze door werk voor het theater elders in de stad niet meespelen in Kwartier van de Burgemeester. Ze was wel als ambassadeur betrokken bij de voorbereidingen en denkt er nog over om te helpen bij de productie.