Vechten met de watermolen


De werkliederen zijn ingestudeerd, de zes zangers, twee mannen en vier vrouwen, zijn er klaar voor. Vanavond is de eerste reptitie op de lokatie waar het allemaal moet gaan gebeuren, de watermolen bij het bezoekerscentrum in park Sonsbeek. De eerste repetitie met de zevende speler, de watermolen. Molenaarster Ans vertelt over de geschiedenis van de watermolen, een van de oudste van Europa. Al vaker zijn er muziekprojecten op de plek geweest, en altijd met de molen in een dragende rol. Alleen maar decor, daar doet Ans het niet voor.
Vanavond is Albert Hoex bij de repetitie om samen met muzikaal begeleidster Juliette Damen te kijken hoe de voorstelling vorm kan krijgen in de molen.
Om in de sfeer te komen worden in het bezoekerscentrum de drie ingestudeerde werkliederen aangeheven. “Round and round the stones are turning …” Het duurt niet lang of iedereen zit in het ritme dat de werklieden ondersteunt bij hun arbeid. Maar klopt dat ritme ook met het draaien van de molen? En moet de ‘countryboy’ uit het lied geen ‘watermill boy’ worden? Tijd om te verkassen.
De ruimte is klein, en boven is het uitkijken voor het draaiende houten wiel van de molen. Het geluid van de molen vult de ruimte. Waar gaan we staan en wat moeten we doen, zijn de eerste vragen die opkomen. We zijn aan het werk, dat staat vast. Maar moeten we blijven staan of gaan we ons verplaatsen. Als we zakken meel gebruiken en doorgeven, ontstaat er actie en krijgt de scène richting. De zangers gaan onder begeleiding van Albert op zoek naar handelingen, die betekenis geven aan de molenaarswerkzaamheden. Zakken meel gaan van beneden naar boven en weer terug. Er wordt gezongen, en het ritme van de molen blijkt wonderwel samen te gaan met het ritme van de liederen. Dat is mooi meegenomen. Lastiger is dat het geluid van de draaiende molen de zangers dreigt te overstemmen. En omdat de zangers verspreid staan opgesteld, kunnen ze elkaar niet altijd horen. En dat is lastig bij de meerstemmige stukken.
Tijd voor een pauze om alles op een rijtje te zetten. Albert stelt iedereen gerust. Chaos hoort erbij als je voor het eerst samen op lokatie aan de slag gaat. Geen zorgen over de details, dat komt allemaal nog!
En dan ligt het plan er. De voorstelling begint met de monotonie van het werk. Het gedraai van de molen ondersteunt het eerste lied. Daarna volgt een vrolijke pauze, waarin de molen stil ligt en de werklui genieten van hun welverdiende rust. Daarna begint het zware werk en natuurlijk eist de molen dan zijn rol weer op.
Nog twee repetities te gaan en dan moeten de zangers en de molen hun plek gevonden hebben. Een plek waar alle partijen tot hun recht komen en niet meer de strijd met elkaar aan hoeven te gaan…