scènes presenteren


En alweer is het een drukbezochte avond, donderdag 14 maart in de Watermolen. In een bomvolle zaal met veel acteurs, zangers, muzikanten, theaterdirecteuren en andere betrokkenen van Kwartier van de Burgemeester, krijgen we een voorproefje van wat ons in april te wachten staat. Maar liefst drie verschillende theaterroutes, met ieder 6 voorstellingen. Op de meest uiteenlopende plekken in de wijk. Woonhuizen, maar ook een dakterras, een tuinhuis, een tandartsenpraktijk, een atelier, een kantoor en een wijnwinkel. En voor alle locaties wordt een tipje van de sluier opgelicht.
We kregen een gezongen stukje Purcell in twee versies, uit een voorstelling met twee meisjes, een jongen (de zanger) en een moeder. Een vader haalt voor zijn dochter herinneringen op aan haar moeder en aan Nederlandse Indië. Drie meiden vertellen over het dakconcert van The Beatles, of zijn het toch de Fanzies? Met een speciale rol voor de Bobbie helm van de theaterdirecteur van het dakterras. Die ander 299 helmen doen niet mee …
Kleine voorproefjes van kleine voorstellingen met grote verrassingen, dat staat na vanavond wel vast.
Want wat doet die trommelende man in het tuinhuis? En wie heeft er ooit stilgestaan bij de muzikaliteit van vergeten groenten? Pastinaaaaaaaaaaak pastinaaaaaaak …… een dialoog tussen saxofoon en kok.
En hoe ziet een discussie over plannen eruit als die tussen een pianist en een celliste gevoerd wordt?
Vijf vrouwen op verschillende plekken in een woonhuis vertellen over verledens en verlangens. In het atelier komt een verloren vriendin weer tot leven op het doek en in de muziek. En in de wijnhandel verliest een smartlappenkoor zich in de drank en natuurlijk in het levenslied. Gezongen wordt er ook in de Diaconessenkerk en in het Citogebouw. En door de Spaanse schoonmaakster die de verbindende factor is tussen een man en een vrouw die boven elkaar wonen, maar eigenlijk niet zoveel met elkaar te maken willen hebben.
Wat een creativiteit, plezier en energie komt er nu al tevoorschijn uit deze voorproefjes. En dan moeten de meeste repetities nog komen! Behalve natuurlijk voor de voorstelling zonder spelers, want die is er ook.

Atelier Hilde Zijpendaalseweg 37

Cito

Woonhuis Sweerts de Landasstraat 62

Woonhuis Sweerts de Landasstraat 44

Park Sonswijck

Woonhuis Van Lawick van Pabststraat 31

Wijnkoperij Henri Bloem

Tuinhuis Van Lawick van Pabststraat 163

Op 14 maart vond de tweede bijeenkomst van Kwartier van de Burgemeester plaats. Spelers vertelden aan elkaar wat voor soort scènes ze gaan maken. René Wouters maakte foto´s, het filmverslag is van Jeanet Hacquebord.